Τι είναι η Δυσγραφία;
Σύμφωνα με τον ευρύτερο ορισμό της, η δυσγραφία είναι μια διαταραχή της ικανότητας γραφής σε οποιοδήποτε στάδιο, που περιλαμβάνει προβλήματα με το σχηματισμό/αναγνωσιμότητα των γραμμάτων, την απόσταση των γραμμάτων, την ορθογραφία, το συντονισμό της λεπτής κινητικότητας, το ρυθμό γραφής, τη γραμματική και τη σύνθεση. Πρόκειται, δηλαδή για δυσκολία απόκτησης δεξιοτήτων γραφής παρά τις επαρκείς μαθησιακές ευκαιρίες και το γνωστικό δυναμικό.
Μεταξύ 10% και 30% των παιδιών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη γραφή, αν και ο ακριβής επιπολασμός εξαρτάται από τον ορισμό της δυσγραφίας. Όπως συμβαίνει με πολλές νευροαναπτυξιακές διαταραχές, η δυσγραφία είναι πιο συχνή στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια . Τα προβλήματα γραφής αποτελούν συχνή αιτία για παραπομπή σε εργοθεραπεία. Η δυσγραφία και οι διαταραχές της γραπτής έκφρασης μπορεί να έχουν δια βίου επιπτώσεις, καθώς οι ενήλικες με δυσκολία στη γραφή μπορεί να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επαγγελματική πρόοδο και στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Η δυσγραφία μπορεί να εμφανιστεί μεμονωμένα, αλλά συνήθως συνδέεται με την δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες. Ανάλογα με τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται, το 30% έως 47% των παιδιών με προβλήματα γραφής έχουν επίσης προβλήματα ανάγνωσης. Επιπλέον, η δυσκολία στη γραφή μπορεί να παρατηρηθεί σε πολλές άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, της εγκεφαλικής παράλυσης και της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού. Έρευνες καταδεικνύουν ότι το 90-98% των παιδιών με αυτές τις διαταραχές δυσκολεύονται με τη γραφή.